Regelmatig wordt er gezegd ‘ik heb last van mijn hormonen’ of ‘de hormonen gieren door mijn lijf’. Het zijn hele gebruikelijke uitspraken maar… wat wat wéten we nu eigenlijk van onze hormonen?
Hormonen zijn stoffen in ons lichaam welke dag en nacht druk bezig zijn om ons lichaam in stand te houden. Terwijl wij slapen, aan het werk zijn, de was doen, een boek lezen, sporten en onze boodschappen doen, zijn onze hormonen druk aan het werk om jou juist al jouw bezigheden te laten doen. Er zijn talloze hormonen die elk hun eigen functie in je lichaam hebben. En van elke soort hormonen is er een bepaald aantal noodzakelijk om jou gezond te houden.
Hormonen ‘leven niet van de lucht’ met andere woorden: ze moeten gevoed worden. Niet direct uiteraard, want we stoppen ze geen lepel in de mond, maar wél indirect. Door de voeding die jij je lichaam geeft, kunnen onze hormonen ons werk doen en in balans blijven. Want in deze voeding zitten stoffen – vitaminen en mineralen – die ons lichaam nodig heeft om te groeien, te herstellen, te rusten enzovoorts. Dit is noodzakelijk, want anders wordt je lichaam ziek of je bent mentaal niet meer in balans.
Be Kind to your Hormones
En daar gaat het nu juist veelal mis, want door dat er tegenwoordig veel ‘gemaksvoeding’ op de markt is, komen mensen de noodzakelijke vitaminen en mineralen te kort. En met gemaksvoeding bedoel ik allerlei varianten binnen de categorie: pakjes, zakjes, blikjes en potjes. Daar komt nog een ander probleem bij, want vóórdat deze ‘gemaksvoeding’ in dat betreffende pakje, zakje, blikje of potje terecht is gekomen, zijn er al diverse stoffen aan toegevoegd (denk aan kleurstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddelen etc). Deze toegevoegde stoffen zijn lichaamsvreemd, en daar bedoel ik mee dat ons lichaam er vanuit de evolutie niet aan gewend is. Ons lichaam weet dus niet wat het moet doen met deze onruststokers. Want onruststokers zijn het zeker: hormonen raken er volledig door van slag.
Hormonen raken volledig uit balans bij de inname van deze onruststokers. Maar gelukkig zoeken hormonen altijd weer een balans, dus er is nog niet direct paniek. Echter, het kan lang en het kan kort duren, uiteindelijk zullen je hormonen dusdanig uit balans kunnen raken waardoor je lichamelijke klachten gaat krijgen of zelfs ziek wordt.