Beweging

Hormonen zijn de ‘boodschappers’ van ons lichaam; zij reageren positief of negatief op de voeding die wij gebruiken. Maar hormonen reageren ook op de acties die wij nemen. Zo is bewegen en trainen een belangrijke actie, die veel van onze hormonen kan beïnvloeden.

Take time to just move … your body longs to feel alive

De hormonen die gevoelig zijn voor bewegen dan wel trainen, zijn groeihormoon, testosteron, cortisol, insuline en schildklierhormoon. Dus dat zijn er nogal wat! Reden te meer om eens stil te staan bij bewegen en trainen.

Wat is het verschil tussen bewegen en trainen?
Het verschil is vrij eenvoudig weer te geven: bij bewegen verbrand je, net als bij trainen, calorieën maar geef je je lichaam geen motivatie om zichzelf te verbeteren. Er is dus een verschil in intensiteit en het triggeren van je lichaam. Wanneer je dus elke week trouw naar de sportschool gaat en een routinematig rondje krachttraining doet, dan kan het je gebeuren dat je helemaal geen verbetering in je lichaam opmerkt. Als dat juist wél je motivatie is om naar de sportschool te gaan, dan is het belangrijk je trainingsschema bij te sturen.

Lees hier meer over het nut van bewegen en het nut van trainen!