Liefde voor jezelf

Je kent het wel: je dagen vliegen voorbij… dagen waarin je van hot naar her vliegt. Je wekker gaat ’s morgens vroeg, je maakt snel een ontbijtje klaar voor jezelf en de andere gezinsleden, je brengt de kinderen naar school, je gaat naar je werk, alwaar je eveneens onder hoge druk staat. Na je werk ga je vlug nog even de supermarkt in voor een laatste boodschap en pik je vervolgens de kinderen op bij de BSO. Eenmaal thuis begin je met koken, en daarna breng je de kinderen een voor een naar sport, om ze daarna ook weer op te pikken. Dan snel het opgewarmde eten naar binnen werken en de kinderen naar bed brengen… En in de avond? Pffff. Dan is die bank toch wel héél aantrekkelijk. Herken je een aantal dingen hierin?

Doordat wij ‘gewend’ zijn geraakt aan het klaarstaan voor anderen, het zorgen voor de gezinsleden, het perfect afleveren van ons werk, het voldoen aan alle sociale verplichtingen en het pedagogisch verantwoord opvoeden van onze kinderen, zijn wij onszelf kwijt geraakt. Stress is een veelgehoorde klacht onder volwassenen tussen de 35 en 50 jaar en kan mentaal ongenoegen en een waslijst aan lichamelijke ongemakken veroorzaken. 

Daarom mijn vraag aan jou: Hoe lief ben jij voor jezelf? 

Beantwoord de volgende vragen eens voor jezelf en ga na hoe lief jij voor jezelf bent:

  1. Ben je erg kritisch ten opzichte van jezelf? img_7524
  2. Leg je de lat regelmatig erg hoog voor jezelf?
  3. Eis je soms het onmogelijke van jezelf?
  4. Berisp je jezelf regelmatig?
  5. Ben je niet snel tevreden over jezelf?
  6. Zeg je dagelijks tegen jezelf dat je van jezelf houdt?
  7. Geef je jezelf regelmatig een compliment?
  8. Verwen je jezelf wel eens?
  9. Zorg je dat het jezelf aan niets ontbreekt?

Als je vraag 1 tot 5 met ‘ja’ hebt beantwoord en vraag 6 tot 9 met ‘nee’ dan zou het niet verkeerd zijn om eens te leren wat liever voor jezelf te zijn. (bron: www.gezondheidvanbinnenuit.nl)

Lief zijn voor jezelf zorgt voor een open houding naar de buitenwereld, maar ook het gevoel dat je alles aan kan zolang je er maar achter staat. Je wordt je zelfbewuster en je voelt je zelfverzekerder; je weet immers wat je wel en niet prettig vindt en durft dit ook naar de buitenwereld te ventileren. Als je lief bent voor jezelf ontdek je wat je passies zijn, en durf je open te staan voor het najagen van die passies. Met andere woorden: je zorgt ervoor dat het leven je toelacht, omdat je voldoende van jezelf houdt om dat voor elkaar te krijgen. Je vindt immers dat je dat verdient!

Als Mental Coach ga ik samen met jou ’terug’ naar jouw ondergesneeuwde persoonlijkheid. Samen gaan we ontdekken waar je kwetsbaarheden liggen en waar je krachten liggen. Door deze twee te combineren, leer je jezelf erg goed kennen en ben je in staat gedegen keuzes te maken. Keuzes waarin je je niet laat beïnvloeden door anderen, maar alleen door jezelf!