De valkuilen

Over het algemeen wordt er bewogen of getraind om zich fit te voelen. En ondanks dat mensen zich NIET fit voelen, gaan ze wel door met hun sport. Want immers: het is beter dan niets doen. Toch is er duidelijk wat aan de hand; het lichaam zend signalen uit dat ‘het niet lekker in zijn vel zit’.

Er zijn een aantal situaties waarin ik adviseer (voorlopig) te stoppen / te minderen met bewegen, dan wel trainen:

  • wanneer er sprake is van ernstige bijnieruitputting
  • wanneer cliënt de neiging heeft té intensief te sporten
  • wanneer het lichaam telkens een veel te lange herstelperiode nodig heeft
  • wanneer cliënt met tegenzin sport
  • wanneer er sprake is van een langdurige blessure
  • wanneer cliënt zijn trainingsdoel voorbij schiet

In alle gevallen gaat het uiteindelijk om de Mindset bij de cliënt. Er moet een knop omgezet worden om een andere richting op te gaan of om te leren luisteren naar het eigen lichaam. Immers, wanneer iemand na zijn training een week lang vermoeid is en overal pijn heeft, dan is de training iets te intensief geweest. Hier is aanpassing in de training vereist. Maar ook wanneer iemand tijdens een workout de neiging heeft tot overgeven, dan gaat er iets fout. Of wanneer er getraind wordt met een blessure in de hoop dat deze op een dag zomaar ineens verdwijnt. En helaas wordt er te vaak gesport terwijl er geen lol aan beleefd wordt, waardoor blessures op de loer liggen!

Het is daarom voor iedereen van belang om de status van een lichaam in ogenschouw te nemen. Voel je je daadwerkelijk fitter als je beweegt dan wel sport? Heb je plezier in wat je doet, met andere woorden: ontspant het je? Ontzie je eventuele blessures waardoor deze ook verminderen dan wel verdwijnen? En kom je dichter bij je trainingsdoel?

Door de drie pijlers VoedingBewegingPsyche aan te pakken, bereik je doelen die je eerder niet voor mogelijk hebt gehouden. Wil je hulp bij het creëren van balans tussen deze drie pijlers? Neem eens contact met me op.