Als je graag zo min mogelijk suiker wilt eten (of misschien zelfs suikervrij) én je kan geen gluten verdragen, dan lijkt een appeltaart definitief tot het verleden te behoren. Maar niets is minder waar, want ik heb een geweldig recept gevonden die misschien nog wel lekkerder is dan een ‘gewone’ appeltaart! Dit suiker- en glutenvrije baksel is absoluut de moeite waard om uit te proberen. En op een verjaardag, daar waar ik deze taart voor het eerst serveerde, wordt de taart zeker meer dan gewaardeerd.
|
Recept afdrukken
|
Voeg toe aan MijnBoodschappenlijst
Dit recept zit nu in MijnBoodschappenlijst
|
Dit recept is toegevoegd aan jouw Persoonlijk Menu Plan
|
Porties | Prep Tijd |
min 6 personen | 90 minuten |
Kook Tijd |
50 minuten oven |
|
|
- 150 gram kokosolie (ongesmolten afwegen!)
- 50 ml agavesiroop
- snufje vers gemalen himalaya zout
- 210 gram volkoren rijstmeel
- 110 gram amandelmeel
- 5 (of meer) grote zoet/zure appels (bv. Elstar)
- 0,5 citroen, sap hiervan
- 2 eetlepels kaneel
- 1 handvol rozijnen (eventueel)
- 1 handvol noten (eventueel)
- 60 gram amandelmeel
- 30 gram rijstmeel
- 25 gram ketanmeel (of gewoon rijstmeel)
- 50 gram kokosolie (ongesmolten afwegen!)
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel citroensap
- verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht)
- meng in een grote kom alle ingrediënten voor de bodem en kneed goed door elkaar. Wikkel dit in aluminiumfolie en leg dit voor 30 minuten in de koelkast
- meng nu (in dezelfde kom) de ingrediënten voor het deeg voor de bovenkant. Kneed dit goed en doe ook dit deeg in aluminiumfolie in de koelkast
- schil de appels en snijd iedere appel in partjes dan wel schijfjes (wat je zelf prettig vindt). Doe dit in dezelfde grote kom als die je al voor de bodem en de bovenkant hebt gebruikt
- voeg hier de kaneel, het citroensap en eventueel de rozijnen en/of noten aan toe en mix dit voorzichtig door elkaar met een lepel
- vet een springvorm (20 cm) in met wat kokosolie (olijfolie of roomboter mag ook)
- bekleed de bodem van de springvorm met het (gekoelde) deeg. Zorg ervoor dat de gehele bodem en de zijkant goed en gelijkmatig bedekt zijn. Hoe hoger het deeg aan de zijkant, hoe hoger dadelijk je appeltaart is
- vul de springvorm met de appelvulling en druk een beetje aan
- neem het deeg voor de bovenkant en rol dit in reepjes. Bekleed hiermee de appelvulling
- bak de appeltaart in circa 45 tot 50 minuten goudbruin, maar houdt rekening met het feit dat iedere oven anders is; houd je appeltaart dus in de gaten!
- laat de appeltaart even afkoelen en haal deze pas daarna uit de springvorm
Let op: achteraf gezien had ik bovenstaande ingrediëntenlijst voor de bovenkant beter DUBBEL kunnen nemen, omdat ik moeite had met het volledig bedekken van de appelvulling. Persoonlijk vind ik namelijk het mooier als de appeltaart helemaal bedekt is!
| www.fitwithness.nl | info@fitwithness.nl | +31 6 52 61 41 83 |