Frittata is een van oorsprong Italiaans gerecht. Het één pans gerecht wordt daar in een handomdraai regelmatig op tafel geserveerd. Een frittata is ontstaan uit armoede; met de kliekjes van de vorige dag wordt er een volwaardige en gezonde maaltijd in elkaar gezet. Superfood pur sang, kan je wel zeggen.
Inmiddels is de frittata niet alleen geliefd in Italië, maar wordt deze gemaakt in alle verschillende culturen en landen. Ook wij Nederlanders kennen het fenomeen, hoewel wij nog wel eens de neiging hebben het te verwarren met een omelet. Dat deze vergelijking niet klopt, zal je merken aan het recept wat je hier voor je hebt. En als je eenmaal dit recept hebt uitgeprobeerd, dan ben ik benieuwd wat je uiteindelijk lekkerder vindt: een omelet of frittata.
- 10 biologische eieren
- 150 gram geitenkaas (geraspt)
- 1 handvol bladspinazie
- 1 handvol doperwten
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 handvol verse basilicum
- 1 handvol verse peterselie
- 1 theelepel kokosolie
- vers gemalen himalaya zout
- vers gemalen zwarte peper
- restjes glutenvrije pasta (fusilli, spaghetti, o.i.d.)
- verwarm de hete lucht oven voor op 180°C
- kook de pasta in een pan met water volgens de gebruiksaanwijzing
- laat wat kokosolie smelten in een wokpan en fruit hierin de fijngesneden ui en knoflook met wat versgemalen Himalaya zout en peper
- voeg vervolgens de bladspinazie toe en bak deze tot het geslonken is
- doe het geheel in een vergiet en laat uitlekken
- ondertussen klop je alle eieren los in een kom en voeg je hieraan toe de geraspte geitenkaas, de doperwten, de fijngesneden verse basilicum en fijngesneden verse peterselie
- neem een ovenschaal of bakplaat en bekleed deze met bakpapier
- giet de helft van het eimengsel in de ovenschaal of bakplaat en plaats in de oven; bak dit net zolang tot het ei los komt van de zijkanten (de duur hiervan is afhankelijk van je oven)
- dan haal de ovenschaal/bakplaat eruit en bekleed het eimengsel met de spinazie
- hier giet je de laatste helft van het eimengsel overheen, waarna je het geheel terug plaatst in de oven
- laat het geheel net zo lang in de oven garen tot het ei doorbakken is en de bovenkant licht bruin kleurt; dit laatste kan je beïnvloeden door heel even de grill aan te zetten
Het leuke aan dit gerecht is dat het niet zaligmakend is. Probeer zelf eens wat groenten en kruiden te combineren, en gebruik eens bataat (zoete aardappel) in plaats van pasta. Nogmaals: de oorsprong van het recept is het gebruiken van kliekjes! Succes en eet smakelijk!
| www.fitwithness.nl | info@fitwithness.nl | +31 6 52 61 41 83 |