Restless legs in de nacht

Tom uit Amersfoort had al jaren zeer regelmatig last van hoofdpijn, wat veelal resulteerde in zware migraine die vaak 3 dagen bleef hangen. Hiervoor gebruikte Tom ook medicatie, voorgeschreven door een arts. Daarnaast had Tom zo goed als elke nacht last van onrustige benen en vond Tom zichzelf te zwaar. Gezond eten deed hij eigenlijk al zoveel mogelijk, hij had niet de indruk dat daar veel aan veranderd kon worden.

Verder sportte Tom ook heel veel, hoewel zijn sport bestond uit duurtraining in extreme vorm. Tom beoefende geen krachttraining.

De anamnese bevestigde hetgeen Tom mij al voortijds had verteld. Waar ik het meeste uit haalde, was zijn voedingsdagboek. Wat hier veel in voor kwam waren (bruine) boterhammen met divers beleg. En hoewel ik niet uit zijn dagboek kon opmaken dat hij veel suikers gebruikte, vermoedde ik toch restless legs bij Tom. Restless legs kan gezien worden als een voorloper van Diabetes, en is aldus een gevoeligheid voor suiker. Gezien het feit dat er in vele voedingsmiddelen suiker is verwerkt, krijgt iedereen meer dan nodig binnen. Dit kan bij sommigen problemen veroorzaken in de vorm van insulineresistentie of in de vorm van Diabetes. Bij Tom was het zover nog niet, maar zijn lichaam gaf wel het signaal af dat het geen suikers meer wilde.

Het voor Tom geschreven voedingspatroon was vrij van suiker, hiermee zou hij al heel ver gaan komen, vermoedde ik. Dit bleek ook het geval: de klachten over restless legs in de nacht verdwenen! Een bijkomend effect was dat zijn hoofdpijn en migraine ook verdwenen, waarschijnlijk direct te wijten aan het feit dat zijn insuline-afgifte geen pieken meer vertoonde.

Ook voor Tom maakte ik een trainingsschema. Conditie had Tom genoeg, gezien zijn duurtrainingen :-). We gingen dan ook de sportschool in om krachttraining te beoefenen. Met deze krachttraining, waarbij des te meer spieren tegelijk gebruikt werden, zou de output van testosteron ook des te groter zijn. Daarbij zou zijn groeihormoon een boost krijgen, zodat vet verbrand zou gaan worden. En als insuline laag is, krijgt groeihormoon de kans hoog te zijn. Een lager insuline zou voor Tom heel gunstig zijn in verband met zijn restless legs.

Toen Tom in de zomer van 2015 op vakantie ging, liet hij het Hormoonfactor voedingspatroon wat los. Automatisch at hij hierdoor meer suiker dan goed voor hem was, waardoor zijn insulineproductie ook weer omhoog schoot. Het gevolg hiervan was dat de restless legs weer terugkwamen, evenals zijn hoofdpijnen dan wel migraines. Voor Tom was het nu wel heel duidelijk: geen suikers meer!

Probeer ook eens Tom’s lievelingsgerecht: boekweit pannenkoeken met vers rood fruit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.