Afvallen? Zorg voor voldoende bruin vet!

Wat is bruin vet?
We hebben allemaal twee soorten vetweefsel in ons lichaam: wit en bruin vet. De eerste, het witte vet dient als opslagruimte voor vetten en is dus wat we terug kunnen zien op de weegschaal. Het bruine vet zorgt voor verbranding van vetzuren en glucose, en is dus ons kacheltje; het houdt ons lichaam op een natuurlijke manier warm. Het bruine vet dankt haar naam aan de bruine kleur die het krijgt door de enorme hoeveelheid mitochondriën, oftewel energiefabriekjes. Als we worden geboren dan hebben we allemaal bruin vet, zo’n 5% van het lichaamsgewicht. Naarmate we ouder worden neemt dit percentage over het algemeen af. Bruin vet vind je terug bij alle zoogdieren.

De functie van bruin vet
Zoals gezegd heeft bruin vet als primaire functie het warm houden van ons lichaam. Zodra ons lichaam het koud heeft, ontstaan er rillingen. Deze rillingen ontstaan juist omdat het bruine vet in actie komt, namelijk doordat de mitochondriën in het bruine vet op dat moment vetzuren en glucose verbranden. Het komt er dus simpelweg op neer dat de stofwisseling wordt verhoogd op het moment dat je het koud hebt en rillingen hebt.

Bruin vet en afvallen
Hoe meer wit vetweefsel er in ons lichaam zit, hoe meer kilo’s er op de weegschaal te zien zijn. Met andere woorden: wit vetweefsel is vet dat je NIET wilt hebben. Bruin vet daarentegen juist wél, omdat bruin vet in actieve staat juist zorgt voor een versnelde stofwisseling (verhoogd metabolisme). Ook heeft bruin vet invloed op wit vet, doordat een deel van het witte vetweefsel verdwijnt door de energie die nodig is om de lichaamstemperatuur op niveau te houden.

Slank zijn en bruin vet
Uit onderzoek is gebleken dat slanke mensen het meeste bruine vet hebben, en mensen met overgewicht het minste (en daarentegen het meeste witte vet). Mogelijk wordt dit veroorzaakt doordat er bij slanke mensen weinig tot geen wit vet aanwezig is waardoor het bruine vet automatisch wordt geactiveerd om het lichaam warm te houden. Dus bij slanke mensen zorgt het vele bruine vet voor een verhoogd metabolisme, waardoor ze ook niet zo snel dikker zullen worden. Dat slanke mensen ook veelal sporters zijn, zal hier eveneens aan bijdragen want sporten stimuleert de aanmaak van bruin vet.

Van zomer naar winter
Regelmatig hoor je mensen zeggen dat met de komst van de koudere jaargetijden het lichaam ineens meer behoefte heeft aan voeding en dat men iets zwaarder is in de winter. Waarschijnlijk begrijp je nu dat de kans bestaat dat dit juist wit vetweefsel is dat wordt aangemaakt. Hier wordt namelijk warmte gegeten in plaats van gecreëerd. Met andere woorden: het witte vetweefsel neemt toe. Het is daarom extra belangrijk om met de komst van de koudere maanden te zorgen voor zo puur en onbewerkt mogelijk voedsel, zodat er geen wit vetweefsel wordt aangemaakt, maar je lichaam voldoende vitaminen en mineralen aan biedt om jouw natuurlijke kachel een tandje hoger te laten zetten.

Hoe activeer ik mijn bruine vet?

1. Zet de thermostaat lager (of uit)
Hoe makkelijk is het om de verwarming een graadje hoger te zetten wanneer we het koud hebben. Maar ons bruine vet is juist onze natuurlijke verwarming! Deze activeer je door de verwarming lager te zetten, zodat je lichaam aan het werk moet om je warm te houden.

2. Zorg voor een donkere slaapkamer
Een goede nachtrust is essentieel voor je algehele gezondheid. Met het kunstlicht waar we de hele dag aan worden blootgesteld, staat ons lichaam ‘aan’. Het is belangrijk dat je lichaam ook ‘uit’ kan staan om opgeladen te worden en voldoende antioxidanten aan te maken. Maak daarom je slaapkamer zo donker mogelijk en zorg voor voldoende slaapuren.

3. Bewegen
Wanneer je (actief) beweegt, stimuleer je je lichaam om meer te verbranden om zo voldoende energie beschikbaar te maken. Je lichaam zal hiervoor op den duur wit vetweefsel om gaan zetten in bruin vetweefsel, zodat het meer kan verbranden. Het feit dat sporters het over algemeen minder snel koud hebben dan niet-sporters, zou hiervan een bewijs kunnen zijn.

4. Koude douche
Kou activeert bruin vet, hebben we net geleerd. Het bruine vet kan je dan ook zelf heel goed aan het werk zetten door kou te creëren, bijvoorbeeld door het nemen van een korte koude douche na een ‘gewone’ douche.

5. Vaker naar buiten
Het grootste gedeelte van onze dag brengen we binnenshuis door, waar het warm en droog is. Zeker in de wintermaanden is dit het geval. Stel je lichaam daarom wat vaker bloot aan koude door een wandeling te maken of de fiets te pakken. Alle kleine beetjes helpen om je bruine vet te activeren.

6. Puur en onbewerkt voedsel
Zorg voor een gezond voedingspatroon in de vorm van zo puur en onbewerkt mogelijk voedsel. Je lichaam krijgt dan niet de kans het witte vetweefsel te vermeerderen, integendeel: je geeft je lichaam voldoende voedingsstoffen om bruin vet te activeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.