Pick your battle

Vaak hoor ik om me heen dat het zo moeilijk zou zijn om gezonder te gaan leven. Dat men nooit meer mag genieten van een wijntje, geen etentjes buiten de deur, geen vette hap meer halen, maar dat men vooral veel geld kwijt zou zijn aan gezonde voeding. Dat dit soort beweringen onjuist zijn, kan ik meten aan mijn eigen leven. Ik leef zo gezond mogelijk, ik sport, ik let op mijn voeding maar daarnaast houd ik ook van uit eten gaan, van een wijntje (tijdens het koken!) en een vette hap. Het draait uiteindelijk allemaal om de balans tussen ‘goed’ en ‘slecht’, maar ook om de kwaliteit van het woordje ‘goed’. Want wat is nou eigenlijk een gezonde leefstijl?

 

Om naar een gezondere leefstijl te gaan, adviseer ik altijd om kleine stapjes te nemen. ‘Pick your battle’ oftewel kies uit welke gewoonte je je eigen wilt maken, alvorens naar een volgende stap te gaan. Zo blijft het leuk en eenvoudig. Om je een handje te helpen ontvang je hierbij van mij een aantal belangrijke tips. De lijst kan eindeloos aangevuld worden, maar de hieronder beschreven tips vind ík erg belangrijk om een goed begin te maken naar een gezondere leefstijl.

 

Tip 1:  Kies voor pure en onbewerkte producten

Maak sauzen dus zelf, gebruik geen pakjes/zakjes/potjes. Zodra je dit een aantal keren zelf hebt gemaakt, dan lukt het je in een handomdraai. En je merkt al snel dat het veel lekkerder is!

 

Tip 2: Eet dagelijks 300 gram groenten

Mix 1 of 2, of misschien zelfs 3 soorten groenten door elkaar, dat maakt deze tip een stuk makkelijker. Bij een bord Pasta Bolognese kan je bijvoorbeeld minstens 3 soorten groenten gebruiken. Overigens is een pak voorgesneden groente niet per definitie slecht! Bij tijdnood kan je deze prima gebruiken J.

 

Tip 3:  Eet dagelijks 2 stuks fruit

Boordevol vezels, eiwitten, vitamines en mineralen! Varieer ook zoveel mogelijk, eet bijvoorbeeld met de seizoenen mee (elk seizoen heeft weer zijn eigen bijzondere fruitsoorten).

 

Tip 4: Vermijd suiker en enkelvoudige (snelle) koolhydraten

Voor suiker geldt de stelregel à suiker in = energie uit. Daarnaast zijn suiker en snelle koolhydraten (witmeel producten) verslavend en bevatten geen vitaminen en mineralen.

 

Tip 5:  Drink voldoende zuiver water

Mijn advies is altijd om minstens drie doppers (475 ml) op een dag te drinken; één in de ochtend, één in de middag en één in de avond. Heb je geen dopper? Neem een waterkan of een bijzonder leuk glas die je hier speciaal voor gebruikt. Door de vochthuishouding in je lichaam op peil te houden, kan je vaak vermoeidheidsklachten al verslaan!

 

Tip 6:  Vet is gezond

Er zijn veel verschillende soorten vetten, waarvan niet alle vetsoorten gezond zijn. Frituurvet behoort bijvoorbeeld tot de ongezonde vetsoorten. Maar roomboter (ongezouten) is bijvoorbeeld weer erg gezond! We hebben vetten nodig om bepaalde hormonen aan te kunnen maken, daarnaast zijn ze een bouwstof voor ons lichaam en vormen ze een energiereserve. Daarbij kan je met voldoende vet jezelf beter warm houden.

Tip 7:  Vermijd oppeppende, stimulerende voedingsmiddelen

Hieronder versta ik voedingsmiddelen zoals koffie, frisdrank, fast food, chips en snoep. Deze producten veroorzaken stress in je lichaam zonder dat je het direct door hebt, behalve dan dat je er direct energie van krijgt. In feite plegen deze producten roofbouw op je lichaam want je lichaam maakt deze energie niet zelf.

 

Tip 8:  Breng balans op je bord

Het is belangrijk een uitgebalanceerde maaltijd te eten die bestaat uit 50% complexe (langzame) koolhydraten (verse groenten), 25% proteïne (vlees, vis) en 25% vezelrijke voeding (bijvoorbeeld zilvervliesrijst). Zo zorg je voor de juiste voedingsstoffen, een stabiele bloedsuikerspiegel en langdurige energie.

 

Tip 9:  Eet gevarieerd, met smaak én tijd

Een gevarieerd voedingspatroon zorgt voor een gevarieerd orkest aan gezonde voedingsstoffen, vitamines en mineralen. En neem vooral de tijd voor alle maaltijden en kauw elke hap zo’n 40 keer (begin met 25 keer per hap). Bij te haastig eten moet je lichaam veel harder werken om het eten te verteren, raak je daardoor vermoeider, heb je minder snel een verzadigingsgevoel en voorkomt overgewicht.

 

Tip 10: Hanteer de 80/20 regel

De 80/20 regel hanteren: eet 80% van de tijd gezond en laat je zelf toe om de overige 20% ongezond te eten. Kies voor jouw favoriete guilty pleasures, die zijn het dubbel en dwars waard. Daar geniet je pas écht van.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.