Vaak krijg ik de vraag of de rest van het gezin en dan specifiek de kinderen mee kunnen eten met de recepten die ik mijn cliënten geef. Natuurlijk! is dan direct mijn antwoord. Het is juist heel gezond voor een ieder: de variatie in ingrediënten is een groot feest voor het lichaam.
Bobotie is een Zuid-Afrikaanse ovenschotel die bij velen bekend is uit het pakjes/zakjes rek van de supermarkt. Maar ik vermijd graag alles wat uit pakjes en zakjes komt. En dus is deze bobotie helemaal zélf te maken! En als bijkomend voordeel: het recept wordt door vele kinderen zeer gewaardeerd!
|
Recept afdrukken
|
Voeg toe aan MijnBoodschappenlijst
Dit recept zit nu in MijnBoodschappenlijst
|
Dit recept is toegevoegd aan jouw Persoonlijk Menu Plan
|
Porties | Prep Tijd |
4 personen | 25 minuten (bereiden) |
Kook Tijd |
35 minuten (oven) |
|
|
- 500 gram rundergehakt
- 350 gram sperziebonen
- 250 gram doperwten (diepvries)
- 1 stuks appel
- 1 stuks grote ui
- 2 handjes rozijnen
- 3 stuks biologische eieren
- 150 ml lactosevrije melk + wat extra
- 200 gram zilvervliesrijst
- scheutje azijn
- scheutje extra vierge olijfolie
- 2 blaadjes laurier
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kaneel
- snuf versgemalen zwarte peper
- snuf versgemalen Himalaya zout
- Verwarm je oven vast voor op 200 graden en breng in een kookpan een laagje water aan de kook. Snijd ondertussen de boven- en onderkant van de sperziebonen en snijd in stukken. Kook de sperziebonen vijf minuten voor en doe er de laatste minuut de doperwtjes bij. Stort alles in een vergiet, spoel even af met koud water en laat uitlekken voor zo.
- Pel intussen de ui en snipper deze goed fijn. Snijd ook alvast de appel in kleine blokjes, als je wil kan je deze eerst schillen maar zelf doe ik dat eigenlijk nooit. Zorg ook dat je alle kruiden alvast klaar hebt staan zodat je deze zo achterelkaar toe kan voegen.
- Bak nu de ui in een scheutje olijfolie in de hapjespan en doe er na een minuutje het gehakt bij. Bak het gehakt kort rul met wat peper en zout en voeg dan alle kruiden, de in blokjes gesneden appel, de rozijnen en een scheutje azijn toe aan het gehakt. Bak alles zo'n vijf minuten op middelhoog vuur en schep regelmatig om, kruid met wat extra peper en zout.
- Breek één van de eieren boven de pan en voeg een klein scheutje melk toe. Bak alles nog vijf minuten en blijf tussendoor roeren zodat alles goed mengt. Haal de blaadjes laurier eruit en voeg de uitgelekte sperziebonen en doperwten toe, roer alles door elkaar. Vet een ovenschaal van zo'n 28 cm in met wat boter of olie en schep het hele mengsel erin. Strijk de inhoud van je ovenschaal een beetje glad en bak alles 15 minuten in het midden van je oven.
- Haal de ovenschaal na een kwartier uit de oven en laat even op het aanrecht staan. Meng in een mengkom de twee overgebleven eieren met 150 ml. melk, een klein snufje kurkuma en peper en zout naar smaak. Giet dit mengsel nu voorzichtig over de inhoud van je ovenschaal en zet deze terug in de oven. Bak de bobotie nog 20 minuten in het midden van je oven.
Tip: Als de bobotie voor de tweede keer in de oven staat heb je alle tijd om de rijst te bereiden!
Bron: kookidee.nl
| www.fitwithness.nl | info@fitwithness.nl | +31 6 52 61 41 83 |