100.000 Stappen Challenge

Zodra het einde van het jaar nadert, liggen de schappen in de supermarkt alweer vol met snoepgoed en lekkernij. Pepernoten, banketstaven en chocoladeletters…. in september kan je vaak de eerste producten al ‘inslaan’. Iedereen kan dus na de zomervakantie naar hartelust los op al deze suikerrijke en transvetrijke producten.

Tsja….

Maar het naderen van het einde van het jaar gaat daarnaast ook gepaard met het vallen van de bladeren van de bomen, wat voor velen een directe aanleiding is om meer binnen te zitten en voor sommigen zelfs depressiviteit teweeg brengt. Dat het binnen zitten en depressiviteit met elkaar verband hebben, moge duidelijk zijn.

 

Challenge

Als tegenbeweging op de (met name) ongezonde decembermaand heb ik de 100.000 Stappen Challenge in het leven geroepen! De Challenge is heel simpel:

  • maak IEDERE DAG minstens 3.250 stappen
  • in de BUITENLUCHT
  • dat is slechts EEN HALF UUR buiten wandelen
  • gedurende de HELE MAAND DECEMBER

En om iedereen te mobiliseren en te motiveren is de CHALLENGE als evenement op Facebook aangemaakt om zo gezamenlijke wandelmomenten in te kunnen lassen. Uiteindelijk is er in de hele maand december heerlijk gewandeld in Amersfoort, Leusden, Drenthe en Limburg, en hebben we besloten om dóór te gaan in januari :-).

 

De voordelen van wandelen

Wandelen is een vorm van bewegen die niet vergeleken kan worden met trainen. Bij trainen zoek je de grens op bij jezelf en doe je altijd weer een poging deze grens een klein beetje te overschrijden om zo beter, sterker, sneller te worden. Bij bewegen ligt de focus op conditionele groei en verbetering, hoewel bij langzaam wandelen niet gesproken kan worden van ‘groei’. Bij snel wandelen is er wel degelijk sprake van groei en verbetering. Deze groei en verbetering ligt op verschillende vlakken:

  1. Wandelen versterkt je botten
    Door te wandelen belast je je skelet, oftewel je botten. En juist door deze belasting bouw je nieuwe botmassa op. Met andere woorden: je gaat osteoporose (botontkalking) tegen. Bij het ouder worden is het dan ook belangrijk juist in beweging te blijven om osteoporose tegen te gaan. Wandelen heeft hier een hele gunstige invloed op.
  2. Wandelen versterkt je spieren
    Wanneer je zeer regelmatig een stevige wandeling maakt van minimaal 30 minuten, dan heeft dit een gunstig effect op je spieren. Immers, je spieren worden getriggerd om zich in te spannen, met name de spieren van je onderlichaam. Echter, onderschat niet de invloed die wandelen heeft op de spieren van je bovenlichaam. Door het hanteren van de juiste loophouding (rug recht, hoofd fier omhoog, schouders ontspannen) zorg je niet alleen voor strakkere billen, strakkere bovenbenen en gespierde kuiten, maar ook voor een strakkere buik.
  3. Wandelen verbetert je immuunsysteem
    Divers wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks 30 minuten wandelen in de buitenlucht zorgt voor een toename van leukocyten (witte bloedcellen). Leukocyten zorgen ervoor dat ons lichaam beschermd is tegen bacteriën en virussen. Leukocyten worden daarom ook wel ‘soldaatjes’ genoemd en zijn dus erg belangrijk. Door te wandelen nemen de leukocyten toe en neemt daardoor de kans op ziekte af.
  4. Wandelen helpt tegen depressiviteit en neerslachtigheid
    Ben je depressief of neerslachtig, ga wandelen! Wandelen lijkt je humeur enorm te verbeteren, naar alle waarschijnlijkheid door de toename van neurotransmitters endorfine en GABA. Medicatie tegen depressiviteit kan dan ook in veel gevallen weggelaten worden wanneer intensief en consequent gewandeld wordt in de buitenlucht, in regen en zonneschijn. Drie keer per week 40 minuten wandelen zorgt al voor een behoorlijke daling van klachten.
  5. Wandelen wordt beloond met een goede nachtrust
    Wellicht door de toename van dezelfde neurotransmitters endorfine en GABA, die ervoor zorgen dat depressiviteit en neerslachtigheid verminderen, zorgt wandelen tevens voor verbetering van de nachtrust.
  6. Wandelen vermindert stress
    Het voordeel van wandelen is dat je er in je eentje op uit kan gaan, maar ook dat je in groepsverband kan wandelen. Vrijwel iedereen kan praten tijdens het wandelen, dus wandelen kan ook een groot sociaal voordeel opleveren. Uit een studie van de University of Michigan blijkt dat stress verlaagd wordt door te wandelen in de buitenlucht, in groepsverband én in de natuur, dit geldt met name voor mensen die een emotioneel traumatische ervaring hebben gehad. Je kan het effect van wandelen op de hersenen zelfs vergelijken met het gunstige effect van een meditatiesessie!
  7. Wandelen vergroot je productiviteit
    Juist als je moe bent is wandelen een goede uitlaatklep. Daarnaast kan wandelen tijdens je werk (bijvoorbeeld in de pauze) er juist voor zorgen dat je je werkgerelateerde gedachten op ‘uit’ kan zetten. Door dus even helemaal te ontsnappen aan de flow waar je op dat moment in zit, kan je na de wandeling vaak veel beter, efficiënter en sneller werken. Met andere woorden: je wordt productiever en creatiever.
  8. Wandelen zorgt voor gewichtsvermindering
    Een activiteit als wandelen zorgt voor het efficiënter verbranden van lichaamsvet dan explosieve sporten die in korte tijd veel energie vergen en waarvan de motivatie om ze uit te voeren vaak moeizaam op te brengen is. Wandelen behoeft lage intensiviteit en heeft een belangrijk sociaal aspect, waardoor je feitelijk niet echt door hebt dat je inspanning levert. De drempel om te wandelen kan dan ook voor velen lager zijn dan bijvoorbeeld een HIIT training. Al met al hoef je van wandelen niet te verwachten dat je per week een kilo verliest; ga er gemakshalve van uit dat je ongeveer een halve kilo per maand gewicht verliest wanneer je iedere dag een half uur stevig wandelt.

Naast deze 8 voordelen kleven er nog veel meer voordelen aan een regelmatig stevige wandeling in de buitenlucht. Zo zou wandelen je darmwerking verbeteren, het vermogen van je longen vergroten, de kans op bepaalde soorten kanker verminderen, de kans op dementie en Alzheimer verminderen, diabetes helpen voorkomen, impotentie bij mannen verlagen en je zou door wandelen langer leven. Als je al deze gezondheidsvoordelen op telt bij het sociale aspect van samen wandelen en het plezier van het lopen in de natuur, dan denk ik dat jij je wandelschoenen nu al aan hebt….

Veel wandelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.