Hoe kom ik gezond de feestdagen door?

We zitten er middenin… dé feestmaand van het jaar: december. Voor de meeste mensen synoniem voor gezelligheid, eten & drinken en een knisperend haardvuur. Een maand waarin gezonde gewoontes vaak achterwege worden gelaten. De supermarkten staan immers bol van de zoete en vette lekkernijen. Maar ook op familiebezoek ontkom je er vaak niet aan. Immers, de ongezonde lekkernijen zijn onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. Hoe kan je je staande houden tussen al deze verleidingen?

 

Nadelen van december lekkers

De producenten van al dat december lekkers zijn natuurlijk niet gek…. Ze weten precies wat ze in de producten moeten stoppen om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer naar de winkel gaat om méér te kopen. En om de marges wat groter te maken, worden kwalitatief gezien niet de allerbeste ingrediënten gebruikt. Zo bevatten veel lekkernijen een bom aan suiker, wat de kans op insulineresistentie vergroot. Of er worden zoetstoffen gebruikt zoals agavesiroop en maïssiroop. De werking is uiteindelijk hetzelfde. En er wordt gekozen voor goedkope kleurstoffen omdat gezondere maar ook duurdere alternatieven minder winst opleveren. En vergeet de smaak- en geurstoffen niet, die ervoor zorgen dat er een ‘door-eet-factor’ aan het product wordt toegevoegd. Daarnaast worden er bakprocessen gebruikt waarbij veel schadelijke stoffen vrijkomen. Hieronder vallen de transvetten, oftewel de transvetzuren. Dit zijn ongezonde vetten die in ons lichaam onder andere ontstekingsgevoeligheid bevorderen. Al deze ongezonde ingrediënten kunnen op termijn in ons lichaam overgevoeligheid of zelfs een intolerantie veroorzaken.

 

Ook wordt er veel meer en ander vlees gekocht dan in de rest van het jaar. Zo hoort ‘wild’ vlees echt bij feestdagen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het meeste ‘wild’ vlees uit de bio-industrie komt en dus verre van wild is. Het vlees in de bio-industrie wordt gevoed met graan en soja, wat als gevolg heeft dat het meer omega-6 vetzuren (ontstekingsbevorderend)  en mogelijk ook resten van antibiotica bevat. Als je er zeker van wilt zijn dat je écht ‘wild’ eet, kies dan voor fazant of wild zwijn. Bij haas is de kans al minder groot dat het écht wild is, bij hert is de kans nog slechts 50%. Je kan op de verpakking checken of het écht of gekweekt wild is. Dan bestaat er ook nog het goedkopere diepvries vlees… dit is vaak restvlees dat aan elkaar is geplakt en op smaak is gebracht met smaakversterkers.

 

Bij een heerlijke maaltijd hoort vaak ook alcohol. Zelf drink ik graag een glaasje biologische rode wijn. Waarom rood? Omdat er in rode wijn (en ook in champagne) minder sulfiet zit dan in witte wijn. Sulfiet is een conserveringsmiddel en gaat de groei van gist en schimmels tegen. Sommige mensen kunnen niet tegen sulfiet. Zij kunnen er hartkloppingen, huiduitslag, maag- en darmklachten of problemen aan de luchtwegen van krijgen. Biologische wijn bevat minder sulfiet dan niet-biologische wijn. Toch is alcohol zonder toegevoegde sulfiet gelukkig tegenwoordig steeds meer verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat er tijdens de bereiding van wijn ook van nature een beetje sulfiet vrijkomt.

 

Gezondere keuzes

Met het voorgaande relaas word je je misschien al iets bewuster van hetgeen je eet en drinkt tijdens de feestdagen. Desondanks blijft het voor de meeste mensen lastig om de gezondere keuzes te maken in een omgeving vol overvloed aan ongezonde alternatieven. Met de volgende praktische tips hoop ik je toch een beetje op weg te helpen.

 

Tip 1: Zorg voor een stevig ontbijt en lunch

De meeste mensen ervaren aan het einde van de middag de behoefte om te snaaien. Dit is in de decembermaand juist het tijdstip (borreltijd) dat familie en vrienden bij elkaar komen alvorens aan tafel te gaan. Zorg er daarom voor dat je lichaam al vóór die tijd voldoende gezond ‘gevoed’ is, want met een goed gevulde maag wordt de kans op ‘snaaigedrag’ minder.

 

Tip 2: Bak in eigen keuken tussendoortjes en gezonde maaltijden

Alle december snacks tussendoor (pepernoten, marsepein, banketstaaf, oliebollen, appelflappen, etc.) zijn een bom aan ongezonde ingrediënten. En dan moet het diner nog van start gaan! Met tip 1 in ons kielzog, en de uitvoering van tip 2, kan je de schade aanzienlijk beperken. Je kan de lekkerste en meest feestelijke gerechten maken zonder gebruik te hoeven maken van ongezonde ingrediënten. Probeer bijvoorbeeld eens de gevulde puntpaprika’s, de gevulde portobello’s of de stoofpeertjes. Daarnaast kan je op mijn website ook de gezondere versie van pepernoten, oliebollen en appelflappen vinden.

 

Tip 3: Voor elk glas wijn een glas water

Voor de meeste mensen geldt dat een wijntje of een glas champagne ‘er bij hoort’. Ik zal dat zelf ook niet ontkennen; ook ík drink graag een glaasje wijn mee. Maar drink met mate en zorg voor een goede vochtbalans door bij elk glas wijn ook een glas water te drinken. Zo voorkom je een glaasje ‘teveel’ en zal je ook minder kans krijgen op hoofdpijn.

 

Tip 4: Zorg voor voldoende slaap

De maand december staat bol van de volgeboekte dagen. Het is vaak enorm gezellig waardoor men ook later naar bed gaat. Wanneer je de volgende dag weer vroeg ‘acte de présence’ moet geven op een volgende afspraak, dan worden de nachten te kort. In combinatie met meer wijn, meer eten en minder bewegen dan gebruikelijk… dan ontstaat er overdag juist méér een behoefte om op de been te blijven. De behoefte aan onder andere suiker neemt hierdoor toe, want suiker is een pepmiddel. Er ontstaat een vicieuze cirkel. Wanneer je echter zorgt voor voldoende slaap, dan zal deze ‘eetbehoefte’ afnemen. Daarbij zal je veerkracht om te kiezen voor gezonde alternatieven groter worden.

 

Tip 5: Zorg voor voldoende beweging

Door de drukte en het gebrek aan motivatie wordt er doorgaans minder bewogen in de maand december. Men zit daarnaast meer binnen; de droge lucht van de centrale verwarming in te ademen. En zoals ik al eerder aangaf: men eet meer. Ook hier geldt weer dat het een vicieuze cirkel betreft. De enige die de cirkel kan doorbreken ben JIJZELF! Ga naar buiten, maak een wandeling, en neem gelijk de hele familie mee. Doe bijvoorbeeld mee met de 100.000 STAPPEN CHALLENGE die ik elk jaar in december organiseer. Een kosteloze challenge waarbij het bedoeling is dat je elke dag in de maand december zo’n 3.300 stappen zet in de buitenlucht. Dit is vergelijkbaar met ongeveer een half uur wandelen. Daarnaast verzamelen we elke zondag om 10.00 uur bij Fitness365 om met elkaar te gaan wandelen. Doe je mee?

 

Met het opvolgen van bovenstaande tips kom je de feestdagen gezond door. Rest mij alleen nog iedereen mooie feestdagen en een prachtig en gezond nieuw jaar toe te wensen. Graag tot volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.